Hungarians in Vienna, 27. 1. 1988, Vienna, Austria

Metadata

Location Vienna, Austria
Date 27. 1. 1988
Length 02:47

Watch and Listen

Full video (mp4, 2 min)
Audio track (mp3, 2 min) Show player
×
0:00
0:00

TranscriptPlease note that this transcript is based on audio tracks and doesn't have to match exactly the video

Történelemtanár

Kérem, mondja el, miért jött ebbe az országba?

Történelemtanár voltam odahaza és ’56-tal kapcsolatos eseményeket próbáltam a gyerekeknek taglalni, úgy hellyel-közzel, az igazságnak megfelelően és ebből adódó problémáim voltak az igazgatóval kapcsolatban. Ezt követően az előadás után másnap a rendőrségre behívattak, ahol felfüggesztették tanári állásomat egy időre, és megrovásban részesítettek a párt és az állami szervek. Egyrészt ez indított aztán arra az útra, hogy elhagyjam a hazámat, másfelől pedig a feleségem szintén tanárnő, és vele kapcsolatban ugyancsak hasonló lépések történtek és ezek úgy együttesen erre vezettek.

Fiatal férfi

Meg tudná mondani miért van itt ebben a táborban, miért hagyta el Magyarországot?

Magyarországon egy speciális klubot vezettünk a barátaimmal, egy politikai klubot, mert elégedetlenek voltunk a szovjet politikával, de a magyarral is. Nem tetszett nekünk a szovjet katonák nagy száma Magyarországon, és elégedetlenek voltunk a teljes vezetéssel…

Azt hiszem, inkább megpróbáljuk magyarul.

Meg tudná mondani miért van itt ebben a táborban, miért hagyta el Magyarországot?

A barátommal, aki rajtam kívül itt tartózkodik a lágerben, egy politikai klubot vezettünk és készítettük a műsorát. A klub keretében több, ma aktuális politikai kérdést érintettünk, például a szovjet elnyomást, ami ma Magyarországon uralkodik, a szovjet katonák jelenlétét, elégedetlenek voltunk a szovjet politikával, ami tulajdonképpen elnyomja a magyar kibontakozást, a magyar politikát és ebből kifolyólag elégedetlenek voltunk végül is a magyar politikával, a vezetőségi tagokkal. És a műsorainkban ezeket a kérdéseket érintettük, emiatt volt több problémám is a rendőrséggel, be is hívattak, míg végül kaptam egy beidézést, hogy az útlevelemmel jelenjek meg négy napon belül, de én már a következő napon felültem a vonatra és elhagytam Magyarországot, mert volt érvényben lévő útlevelem.

Hungarians in Vienna (?)

Hungarians in Vienna