Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa, 13. 1. 1988, Washington, D.C., USA

Questions to the narrator

Metadata

Location Washington, D.C., USA
Date 13. 1. 1988
Length 21:04

Watch and Listen

Full video (mp4, 21 min)
Preview video (mp4, 1 min)
Audio track (mp3, 19 min) Show player
×
0:00
0:00

TranscriptPlease note that this transcript is based on audio tracks and doesn't have to match exactly the video

De ce au fost mai multe revolte?

Sunt mai multe motive, dar ar trebui să ținem cont de faptul că din cauza suprafeței și a populației mici România a devenit probabil una dintre primele țări din Blocul Sovietic capabile să monitorizeze cea mai mare parte a populației sale. Asta nu e posibil practic în Uniunea Sovietică. Se poate efectiv în România. Poliția română află despre aproape fiecare călătorie pe care o face cineva. Și pot controla populația. Pot manipula opinia publică, sau pot neutraliza dacă este nevoie. Printre altele, Secretarul de Stat român are sarcina de a-i transmite Președintelui analize săptămânale ale opiniei publice. Sunt prezentate în fraze scurte și suprind toate aspectele importante descoperite prin cenzura corespondenței, microfoane și supraveghere telefonică. Aceasta este baza politicii interne românești.

Ce prejudicii a adus regimul Ceaușescu României,în opinia dumneavoastră?

Aș începe prin a spune că România a fost o țară care înainte exporta cereale și minereu. Acum România importă cereale și minereu. În urmă cu ani de zile Bucureștiul, capitala României, era numit Le Petit Paris. Acum temperatura în locuințe pe timpul iernii de-abia a fost ridicată de la 5C la 10C. Adică și în locuințele particulare și în clădirile publice, inclusiv spitale. Apoi, România este una dintre puținele țări din lume unde mâncarea este raționalizată. Cred că acesta este profilul economic al erei Ceaușescu. Pe de altă parte aș spune că epoca Ceaușescu a ucis o întreagă generație de români. Eu m-am născut în România un om liber. Dar milioane de oameni s-au născut într-o Românie în jurul căreia Ceaușescu a ridicat un Zid al Berlinului politic. Aș zice și sper ca istoria să confirme că era Ceaușescu, “epoca de aur a României”, este cel mai negru capitol din istoria României. Poate cineva numit defector aici în Vest e de așteptat să aibă cuvinte grelela adresa guvernului de care a fugit. Mi-a luat 10 ani de zile aici în Statele Unite și am așteptat acești zece ani, pentru a putea să văd România de azi prin ochii unui american. Pentru a putea să judec România prin prisma standardelor noastre Occidentale. Și aș zice că individul acesta care vă vorbește acum nu este același cu defectorul din 1978. E un american care încearcă să vadă viața și oamenii de acoloprin ochii unui american. Asta este ceea ce văd acum.

Poate comunismul să funcționeze?

În cei douăzeci și unu de ani în cea mai secretă închisoare a Guvernului român, am ințeles cel mai important un lucru. Comunismul nu are cum să funcționeze niciodată. Chiar și cu ajutor primit sau furat din Vest, chiar și cu teroarea de acasă, nu ar funcționa niciodată. Aceasta este concluzia mea după o viață întreagă. Nu este ușor să explici de ce pe scurt, dar aș spune doar două lucruri. Comunismul este o ideologie care ignoră cea mai importantă nevoie naturală umană: libertatea. Și comunismul este o ideologie care ignoră chiar oamenii. Fiecare tip de istorie a fost construit de oameni. Comunismul nu are indivizi umani, are cifre.

De ce ați fost arestat în 1948?

România a fost la acel moment invadată de Armata Roșie, iar ei au vrut să instaureze comunismul în țară. Pentru asta, a trebuit să aresteze politicieni, partidele politice istorice, și în același timp generația intelectualilor și a studenților. Asta pentru că noi aveam educația creștină și deveniserăm opoziția. Nu violentă, ci doar o opoziție ideologică, spirituală. Așa că au decis să aresteze intelectualii și tinerii studenți sau elevi. Cred că în jur de 20.000 dintre noi au fost arestați, tineri studenți și elevi.

Ce vârste aveau unele dintre aceste persoane? Spuneți că erau elevi.

Între 16 și 20-22 de ani.

Când ați fost dus la închisoare cum ați fost tratat, ce v-au făcut?

La vremea aceea regimul din închisoare era foarte greu. Au omorât mulți oameni. În mare au fost în jur de un milion de oameni și dintre aceștia mai mult de două sute de mii au fost uciși, exterminați prin înfometare, tortură, muncă forțată și disperare.

Ce v-au făcut, personal? Puteți da câteva exemple?

Da. De pildă noi, studenții, am fost duși la penitenciarul Pitești, unde au încercat și au aplicat o formă specială de re-educare, de spălare pe creier. Această spălare pe creier s-a făcut prin tortură, denunțuri împotriva părinților, prietenilor și a tuturor celor pe care i-am întâlnit în libertate. După 4 ani mulți dintre noi au fost uciși, și-au pierdut mințile. Mulți dintre noi s-au îmbolnăvit foarte grav. Și câțiva dintre noi mai eram încă oameni normali.

De ce ați fost dvs. și alții arestați în 1948 și despre ce numere vorbim?

Au fost peste un milion de oameni,intelectuali, oameni de știință, profesori, studenți și elevi. Din aceștia un milion, peste două sute de mii au fost exterminați prin înfometare, muncă forțată, tortură și disperare.

De ce au fost arestați?

Pentru că Armata Roșie dorea să instaureze comunismul în țara noastră, iar noi aveam formație creștină. Am devenit opoziția spirituală, filosofică. Ne-au răspuns cu violență și tortură.

Dar nu luaserăți poziție fățiș, nu ieșiserăți pe străzi pentru a vă lupta cu ei?

Nu, am construit opoziția doar în cadrul universtității. Asta pentru că au vrut să introducă studiul comunismului obligatoriu. Și le-am cerut să nu introducă politica în universitate. Să ne lase să-l studiem și să-L slujim pe Iisus Hristos și pe Dumnezeu.

Ce v-au făcut dvs. și altora în închisori la acea vreme?

Ne-au torturat pe parcursul interogatoriilor. Mulți dintre noi au murit din cauza asta. Au încercat, mai ales asupra celor tineri, să aplice o presiune specială, spălare pe creier și să ne transforme din creștini în anti-creștini. Au vrut să ne denunțăm prietenii, părinții. Mulți dintre noi au murit în închisoare, au devenit bolnavi mental, și mulți sunt încă bolnavi. Foarte puțini au rămas oameni normali după această perioadă.

Erau presiune psihică sau și pedepse fizice?

Psihice și fizice, de asemenea. Am fost supuși acestei torturi psihice ore și zile și ani întregi. Mulți dintre noi au murit din cauza asta.

Erau sovieticii implicați?

Nu, dar sovieticii erau consilieri și șefi în Ministerul Afacerilor Interne și al Economiei. Șeful Consiliului și al Ministerului de Afaceri Interne era un general rus pe nume Patyusha.

Și în închisori erau, de asemenea, sovietici?

Nu, erau doar consilieri, rușii nu erau implicați direct în torturarea noastră.

Dar ei au furnizat modelul atacului mental și psihic?

Da, da, normal.

Ați putea să ne dați un exemplu concret de presiune psihologică exercitată împotrica dumneavoastră în închisoarea din România?

Eram la Pitești în 1950. Într-o zi trei gardieni au intrat în celula mea împreună cu alți doi oameni pe care nu îi cunoșteam. La început s-au apucat să mă lovească. După asta m-au întrebat despre oameni cu care m-am întâlnit în libertate. Am refuzat să declar ceva, au început să mă bată și mai mult. Am fost supus acestui interogatoriu timp de două săptămâni, zi și noapte. Nu am avut voie să mă așez, să dorm sau să mănânc timp de 2 săptămâni. Mi s-a dat voie să mănânc doar o dată pe zi și în tot acest timp îmi puneau întrebări. După două săptămâni deja mi-am pierdut mințile.

Ați cedat?

Da, am cedat. Și toți oamenii (de acolo) au cedat.

Ați mărturisit lucruri pe care nu le-ați făcut?

(râde) Da, am recunoscut tot. Și toți au recunoscut. În închisoare am fost două mii și mulți dintre noi au murit ori și-au pierdut mințile. Nu era despre adevăr numai. Ei nici nu voiau adevărul. Ei voiau ca noi să mințim despre alții, voiau să distrugă încrederea pe care o aveam în noi înșine. Voiau să ne distrugă credința. A fost ca o liturghie neagră. Întreaga liturghie a fost inversată. Nu știu exact cum să spun în engleză, dar am început liturghia de la sfârșit și ne-am dus către început. A fost o liturghie neagră. Au vrut să ne distrugă pe noi, credința noastră, speranța, sufletul nostru. Și au reușit pentru multă vreme.

Modelul acesta de brutalitate era preluat de la ruși sau dictat de către ruși?

Tot experimentul acesta a provenit din Rusia. Dacă citești “Poemul Pedagogic” al lui Makarenko, vei vedea că aceste metode erau deja aplicate de el. Doar că el le-a dat o alură umanitară. Dar le-au aplicat în închisorile noastre din România cu toată brutalitatea aplicată de Makarenko în Rusia.

Cât timp din viață ați stat în închisoare în România?

21 de ani și șase luni.

Între ce ani ați făcut închisoare în România?

Am fost închis pentru prima dată între 1948 și 1964. A doua oară am fost arestat în martie ’79 și eliberat în august ‘84. Apoi am avut 1 an de arest la domiciliu împreună cu toată familia.

Ați putea descrie unele dintre tratamentele la care ați fost supus în timpul sentinței din 1980?

Între prima încarcerare și a doua nu a fost nicio diferență. Tortura și brutalitatea au fost aceleași. În 1980 am fost foarte bolnav în spitalul penitenciar Jilava. Într-o zi eram în celulă, rugându-mă. Sunt preot și voiam să-mi fac datoria față de Domnul. Mă rugam, eram foarte bolnav, iar un gardian a intrat în celulă pe grabă și a început să mă lovească cu bastonul. Aveam mâinile așa și am refuzat să mi le îndepărtez. Iar el m-a lovit cu cruzime în cap, pe spate și pe mâini. A doua zi aveam mâinile negre în întregime. Un doctor a venit în celulă și l-am întrebat dacă tortura era permisă în închisoare. Iar doctorul mi-a răspuns că e acolo pentru a mă vindeca de boala pe care o aveam și nu pentru a interveni în legătură cu gărzile.

Cine a ordonat arestarea dvs. în 1979?

În 1979 am fost arestat la ordinele directe ale lui Ceaușescu. Le-a cerut celor de la Poliția Secretă să mă extermine în primii 2 ani de temniță. Dar Domnul m-a apărat pentru că El este mai bun și mai puternic decât oamenii.

Care a fost politica Partidului Comunist față de religia organizată în România din perioada stalinistă?

Comuniștii au încercat să distrugă religia pe două căi: prin mijloace brutale și prin compromisuri. Deci primii ierarhi au fost uciși, otrăviți sau omorâți în închisoare. A doua generație a început să cedeze, iar a treia generație de ierarhi, cea actuală s-a predat complet regimului comunist. Dacă un preot ar încerca să protesteze sau să își facă datoria, cum cere Iisus Hristos, primii care să-l atace ar fi ierarhii. După aceea autoritățile comuniste ar interveni și l-ar aresta. Eu am fost caterisit, am fost alungat de la mănăstire, din biserică și din școală. Am fost dat pe mâinile poliției secrete care m-a arestat fără nicio protecție ecleziastică.

Deci autoritatea bisericească este complet supusă voinței partidului comunist?

Da. Autoritatea bisericească lucrează complet cu regimul comunist. Nu numai Biserica Ortodoxă care este cea mai puternică, dar chiar și Biserica Catolică și cea Baptistă. Conducătorii lor oficiali colaborează cu regimul comunist.

Știți cu aproximație câți preoți au fost omorâți în timpul perioadei staliniste?

Cred că în jur de 500 de oameni au fost omorâți în închisori.

Și erau preoți?

Preoți. Ortodocși, catolici și Greco-catolici. Au fost omorâți. Și mulți pastori.

Ce s-a întâmplat cu clădirile bisericești?

Clădirile au fost distruse. În ultimii 2 ani, numai în București, Ceaușescu a demolat peste douăzeci de biserici. A declarat oficial că vrea să facă Bucureștiul prima capitală din lume fără Dumnezeu și fără biserici. A declarat asta și a încercat să o ducă la îndeplinire.

Unele dintre bisericile distruse în București erau valoroase?

Toate bisericile erau foarte valoroase. Bucureștiul este prima noastră capital și bisericile erau foarte vechi. Erau monumente istorice. Toate au fost distruse de Ceaușescu. A vrut să distrugă întreaga civilizație și cultură și să instaleze o nouă civilizație, una comunistă, epoca lui Ceaușescu.

Care a fost atitudinea partidelor comuniste din Europa de Est față de religie în perioada stalinistă?

A fost aceeași atitudine față de biserică pentru că este ordonată de Kremlin. Atitudinea luată de Kremlin a fost preluată apoi de alte regimuri comuniste în România, Polonia, Bulgaria și tot așa. Metodele au fost absolut aceleași. Au început prin a ucide, a compromite, a interzice bisericile. De exemplu Biserica Greco Catolică este o biserică catolică, dar de rit oriental. A fost interzisă în 1946 în Rusia, în 1948 în România, în 1948 în Polonia. În România erau șase episcopi. Toți au fost arestați și omorâți în închisoare. Dar au avut timp să hirotonisească o nouă generație. A doua generație a fost arestată și jumătate din ei omorâți în închisoare. Acum este o alta, a treia generație care lucrează clandestin. Din 1948 până acum, această biserică a lucrat clandestin.

Ce pățesc oamenii din România de astăzi care încearcă să organizeze grupuri pentru drepturile omului sau uniuni de schimb liber?

Dacă cineva încearcă să organizeze ceva în sfera drepturilor omului, atunci organizația este distrusă imediat. În 1979 doctorul Cană, Brașoveanu și alții au înființat o uniune de schimb liber. Au numit-o SLOMR Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România. Am fost implicat pentru că eram o garanție că această uniune pentru liber schimb nu era una comunistă. Toți organizatorii au fost arestați și condamnați. Eu am fost arestat împreună cu ei și condamnat la 10 ani. Dr. Cană a fost condamnat la 7 ani, Brașoveanu la 5 ani, și tot așa.

Cum este viața pentru oamenii de rând în timpul iernii în România?

Din când în când citesc scrisori clandestine și de fiecare dată toată lumea este mai tristă decât înainte. Oamenii sunt disperați. Nu au încălzire, lapte, mâncare, nu au pâine, nu au nimic. 1 kg de cartofi costă 32 de lei. Asta înseamnă salariul pe o zi. Și nu pot hrăni șase membri ai unei familiicu 1 kg de cartofi. Disperarea este imensă. Ne roagă pe noi să protestăm, să spunem adevărul despre situația din România. Nu e căldură, nu e curent electric, nu e pâine, nu e lapte. Copiii mor acasă ori în spitale, nu au îngrijire medicală.

Ne puteți spune despre copiii care au fost omorâți într-un spital din București?

În timpul iernii lui ‘84-‘85 am întâlnit un doctor de la Spitalul Grigore Alexandrescu din București. M-a rugat să spun lumii că 93 de copii au murit de frig în incubatoare când curentul electric a fost tăiat. Asta s-a întâmplat într-un singur spital, dar în toate spitalele nimeni nu știe câți copii au murit din cauza ordinelor lui Ceaușescu.

Dacă Ceaușescu ar cădea mâine și România s-ar întoarce la un comunism mai normal,cât de liberi și de fericiți ar fi românii?

Ar fi o anumită bucurie în România, dar cei care ar urma ar reinstaura imediat același regim. Nu credem în comunismul cu față umană. Experiența noastră de 70 de ani în Rusia sau cei 40 de ani în România a arătat că e imposibil un comunism cu față umană.

Dar poate fi comunismul reformat, credeți?

Nu cred.

De ce?

Pentru că principiul de la baza comunismului este lipsa credinței. Au distrus religia, au negat toate principiile morale ale creștinismului și nu au pus nimic în loc. Nu au adus în loc nimic altceva decât teroare, cu această nouă clasă de conducători. Se străduiesc numai să se îmbobogățească și să aibă un trai foarte bun, fără să le pese de oamenii care au murit. Și nu numai în România sau în Rusia. Afghanistan, Zidul Berlinului, nimic nu s-a schimbat cu Gorbaciov. Și acum, glasnost și perestroika sunt numai pentru export, în Rusia nu folosesc termenii aceștia.

Ceaușescu exportă curent electric, mâncare și alte lucruri, pe cheltuiala altora. A acumulat datorii către popoarele Vestice, către acele state și bănci. S-a hotărât să plătească acele datorii pe socoteala oamenilor. Acesta este motivul pentru care copiii mor în spitale atunci când el taie curentul electric. Această electricitate este exportată către Bulgaria și alte state. Și mai nou la țară au curent electric doar de vineri până duminică noaptea, iar în restul săptămânii nu au energie electrică. Nu au cum să gătească, să încălzească locuințele… Situația este foarte dificilă, iar oamenii sunt disperați. De aceea au ieșit și mai ies încă în stradă la proteste precum în Brașov și alte orașe din România.

La ce au dus exporturile de energie și penele de current în spitalul din București?

Au murit copii în incubatoare, nu aveau medicamente, nu aveau mâncare pentru oameni. Au murit mame în spitale fără a avea îngrijire medicală. Iar doctorii nu pot opera, nu au electricitate sau lumină. Foarte mulți doctori operează la lămpi cu gaz și lumânări.

Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa (1925–2006)

Părintele Gheorghe Calciu-Dumitreasa

Preot și dizident român, a fost încarcerat potrivit mărturiei sale 21 de ani în închisorile comuniste, între 1948-1964 și 1979-1984. Împreună cu familia a fost obligat să stea un alt an în arest la domiciliu.

În 1948 a fost arestat pentru tipărirea de manifeste anti-comuniste și legăturile sale cu organizațiile de legionari. Între 1949-1951 a fost supus programului de “reeducare” prin tortură la penitenciarul Pitești. La câțiva ani după eliberare este hirotonisit preot.

A doua încarcerare are loc în 1979, motivată de faptul că s-a implicat în înființarea Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România. Eliberarea lui s-a făcut la presiunea externă a unor lideri occidentali, printre care președintele Reagan. În anii ‘80 a vorbit împotriva comunismului și a regimului Ceaușescu pentru Radio Europa Liberă.

După eliberare a emigrat în Statele Unite și s-a stabilit în SUA. În 1989 a preluat Biserica Ortodoxă Română Sfânta Cruce din Alexandria, Virginia.

După căderea comunismului a vizitat România de mai multe ori și a păstrat o atitudine critică față de prelații români, pe unii dintre ei acuzându-i că au colaborat cu Securitatea.

Părintele Calciu-Dumitreasa a murit în noiembrie 2006 în SUA, iar trupul său a fost adus în țară și înmormântat la mânăstirea Petru Vodă.